Oamenii neglijenti cu dantura sunt ironizati si in literatura

Se spune ca Agarbiceanu, dupa ce a scris Fefeleaga, o opera inspirata dintr-un caz real, a fost certat de catre oamenii din sat catre i-au spus in fata ca nu se asteptau ca tocmai popa al lor sa isi bata joc de oameni.

In realitate, scopul principal al literaturii este cel terapeutic inaintea celui de a fi sursa de divertisment. Citim sa corectam comportamente, sa infranam porniri devastatoare.

Si in viata de zi cu zi si in literatura oamenii fara dinti sunt ironizati fiindca lasarea danturii in paragina reprezinta o dovada crasa de nepasare fata de propria persoana sau de zgarcenie dusa la extrem, ca in cazul lui Costache Giurgiuveanu, personaj principal al romanului Enigma Otiliei.

Iata o schita de portret prin care George Calinescu ne atrage atentia sa ne ducem din timp la dentist:” Capul ii era atins de o calvitie totala, si fata parea aproape spana si, din cauza aceasta, patrata. Buzele ii erau intoarse in afara si galbene de prea mult fumat, acoperind numai doi dinti vizibili, ca niste aschii de os.”

In prezent un implant dentar  te ajuta si cand ai impresia ca nimic nu mai poate fi salvat. Bontul protetic inlocuieste radacina dintelui pe care se fixeaza coroana dentara ca gura sa nu mai fie stirba si dizgratioasa. Dantura neingrijita poate genera atata repulsie, incat interlocutorul nu-l poate privi pe cel cu care vorbeste, daca are dintii negri de carii netratate, ingalbeniti si pe jumatate fracturati.

In vremurile acestea, cand durerea la stomatolog este pe cale de disparitie, adica nu depaseste limita suportabilului (simti ca te ciupeste un purice sau te inteapa o albina) nimeni nu trebuie sa stea pana cand ramane in gura cu doua aschii ingalbenite in gura.

Implantul ia mult timp, dar are durata lunga de viata si un aspect apropiat de dintele natural, deci efortul merita.

Comportamentul dentitiei obtinute in acest fel este foarte apropiat de al danturii naturale. Pronuntarea cuvintelor este perfecta, gustul mancarii se simte perfect, plus ca nu jeneaza si nu se comporta ca un corp strain fiind repede acceptat de catre organism.

Specialistii de la clinica Cris-smile.ro sunt renumiti in ceea ce priveste calitatea tuturor lucrarilor si ocupa un loc de frunte in topul celor mai buni stomatologi specializati pe implanturi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *