Maciej Kamiński, director al diviziei Samsung Business Memory în Polonia și Europa Centrală și de Est

Stabilitatea înaintea performanței – piața memoriei în 2024

Nu putem discuta despre tendințele anului 2024 fără a înțelege ce s-a întâmplat pe piața memoriei în 2023. Anul trecut a fost unul dinamic, multe companii fiind obligate să-și schimbe strategia.De asemenea, nu putem vorbi despre acest segment de piață fără a menționa lanțul de aprovizionare. Supraproducția globală a conductorilor a cauzat multe dintre schimbările care au avut loc, precum cele din domeniul vânzărilor sau limitarea capacității de producție. Ca urmare, mulți dintre cei mai mari jucători de pe piață au trebuit să-și limiteze aprovizionarea. Având în vedere faptul că ciclul de producție durează, în medie, între 5 și 7 luni, aceste restricții ar trebui să ducă la un echilibru între disponibilitatea unor produse și cererea reală. De aceea, la începutul anului 2024, este posibil să observăm o creștere a prețului memoriei NAND, aceasta fiind utilizată în SSD-uri, la nivel global.  Au existat multe discuții în ultima vreme despre faptul că era SSD-urilor la prețuri mici este pe sfârșite, iar acum putem observa în lumea reală o creștere a prețurilor acestora.

Credem că în anul 2024 piața memoriei va crește, în special pe segmentele NVMe și al SSD-urilor externe. Există o creștere atât a cererii pentru aceste tipuri de produse (în principal pentru computerele cu slot NVMe), cât și a gradului de conștientizare a consumatorilor cu privire la avantajele SSD-urilor față de HDD-uri. În 2024, tehnologia NVMe va avea cea mai rapidă creștere de pe piața memoriei, SSD-urile devenind prima alegere a consumatorilor, iar unitățile SATA fiind eliminate de pe piață.

Din ce în ce mai multe persoane își dau seama că este necesar să stocheze în mod constant o copie de rezervă a datelor lor pe o unitate externă. Există o creștere rapidă în sectorul SSD-urilor externe. Samsung, în calitate de lider actual pe această piață, oferă o varietate de astfel de produse, potrivite pentru oricine. Am observat tendința de a căuta unități rapide a consumatorilor din sectorul PRO, al căror obiectiv principal este viteza de transfer a datelor. De aceea am dezvoltat un PSSD T9, care folosește tehnologia NVMe. Această unitate poate atinge viteze de transfer de până la 2.000 MB/s. Desigur, vom oferi în continuare produsele din gamele T7 și T7 Shield. Din ce în ce mai mulți consumatori caută unități cu o capacitate de stocare mai mare de 2 TB. Acest lucru ne-a ajutat să identificăm două calități vizate la produsele noastre: viteza și capacitatea.

Ne așteptăm, de asemenea, să vedem o creștere a vânzărilor cardurilor de memorie datorită creșterii popularității dispozitivelor complementare, cum ar fi camerele sport, dronele sau sistemele de supraveghere.

Monitorizăm îndeaproape situația din România și din regiune. Operăm cu succes pe această piață de peste patru ani și am observat maturizarea acesteia datorită dezvoltării canalelor de vânzare autorizate pentru produsele din domeniul memoriei. În același timp, această regiune este puternic axată pe tehnologia SATA. Vânzările de produse bazate pe tehnologia NVMe cresc rapid, dar laptopurile și stațiile de lucru care folosesc tehnologia SATA continuă să fie cumpărate. Mulți utilizatori, inclusiv instituțiile, acționează într-o manieră rațională din punct de vedere economic și aleg stabilitatea în locul celei mai înalte performanțe în privința computerelor lor. Pentru produsele de mare capacitate, tendința de creștere din regiune este mai slabă decât în Europa de Vest sau în Polonia. Cu toate acestea, dintr-o perspectivă puțin mai largă, este clar că piața din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, se îndreaptă în aceeași direcție ca și celelalte piețe europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *