Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 14 mai, a Zilei dreptului internațional umanitar în România.

Totodată, reprezintă o reconfirmare a atașamentului României față de valorile dreptului internațional umanitar, inițiativa insitutirii acestei zile aparținând Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (CNDIU).

În acest context, secretarul de stat Dan Neculăescu, în calitate de președinte al CNDIU în 2018, a participat astăzi la deschiderea mesei rotunde cu titlul “Importanța dreptului internațional umanitar în actualul mediu internațional de securitate”, organizată de Centrul de Drept Internațional Umanitar.

Cu acest prilej, a subliniat că Ministerul Afacerilor Extrerne va continua să acționeze în plan național și internațional în vederea consolidării respectului pentru dreptul internațional umanitar. De asemenea, a evocat sprijinul constant al MAE pentru acțiunile de promovare a normelor de drept internaţional umanitar la nivelul instituțiilor românești cu responsabilităţi în domeniu, precum şi în rândul societăţii civile şi, în special, al tinerilor.

Elemente de context:

Ziua dreptului internațional umanitar a fost stabilită prin Legea nr.177/2013, la propunerea CNDIU, și este marcată, în fiecare an, începând cu 2014, prin acțiuni cultural-educative și științifice dedicate cunoașterii și promovării dreptului internațional umanitar.

Alegerea acestei zile corespunde în mod simbolic momentului ratificării de către România, la 14 mai 1954, a Convențiilor de la Geneva din 12 august 1949, care consacră, alături de cele două Protocoale adiționale din 1977 referitoare la protecția victimelor conflictelor armate, principalele norme ale dreptului internațional umanitar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *