Victor Negrescu: România a lansat „Consultările Cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene”

Această serie de evenimente a debutat chiar de Ziua Europei și reprezintă un prilej de evidențiere a deschiderii instituționale către dialogul cu cetățenii, în procesul de pregătire a mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, precum și de întărire a sentimentului de apartenență la proiectul, construcția și procesele europene care vor stabili viitorul Europei.

Evenimentul de lansare, organizat în parteneriat cu Institutul European din România și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“, a avut loc, miercuri, în Aula BCU și va fi urmat de o serie de consultări cu cetățenii, organizate succesiv în București și în cele mai importante orașe din țară. Consultările vor avea tematici adaptate pe subiecte relevante pentru fiecare regiune și ar urma să se întindă până în luna octombrie a acestui an, când va avea loc, în Capitală, un eveniment de închidere, prilej cu care vor fi prezentate rezultatele și concluziile acestui demers.

„Anul acesta marcăm Ziua Europei prin lansarea unui proces care trebuie să reprezinte esența proiectului european și anume apropierea Uniunii Europene de cetățenii săi. Viitorul Uniunii Europene nu poate fi definit decât prin implicarea cetățenilor și prin racordarea politicilor sale la așteptările acestora. Politica europeană, pentru prea mult timp, a părut, din păcate, abstractă, distantă față de cetățeni. Aceste consultări cetățenești au tocmai menirea de a reapropia ceea ce înseamnă politicile europene de cetățenii pe care ar trebui să-i reprezinte. Rezultatele consultărilor cetățenești din statele membre vor fi utile în definirea, la nivel european, a priorităților politice de acțiune ale Uniunii pentru următorii ani. Acest proces are o importanță aparte din perspectiva deținerii de către România a Președinției Consiliului UE în primul semestru al anului 2019 și a reuniunii extraordinare a Consiliului European din 9 mai 2019, prilej cu care liderii europeni vor face un bilanț al procesului de reflecție privind viitorul Uniunii Europene și vor discuta viitoarea Agendă Strategică a UE (2019-2024).”, a spus ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

***

Informații suplimentare:

Ziua Europei, sărbătorită anual pe 9 mai, marchează ziua istorică în care, în anul 1950, a fost pronunțată declarația ministrului francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, care propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa. Această declarație este considerată piatra de temelie a Uniunii Europene de astăzi. Începând cu anul 2016, pe fondul rezultatului referendumului privind ieșirea Marii Britanii din UE și în perspectiva alegerilor europene din luna mai 2019, care vor determina viitoarea legislatură europeană, la nivel european se desfășoară un amplu proces de reflecție privind viitorul Uniunii Europene și al politicilor sale. Astfel în țările membre au fost demarate consultări care își propun să aducă Uniunea mai aproape de cetățenii europeni, prin implicarea acestora într-un exercițiu de dialoguri și dezbateri, în vederea identificării principalelor preocupări și așteptări cu privire la evoluția proiectului european.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *