SGS, sau cum sa creezi valoare pentru societate pe termen lung
Posted on August 20, 2024 | By admin | Leave a response
De mai bine de 140 de ani, SGS este sinonimul increderii. Povestea firmei incepe in anul 1878, atunci cand un tanar antreprenor inspecteaza un transport de grane importat din Rusia, la sosirea acestuia la Rouen, in Franta. Isi dezvolta rapid afacerea, pornind de la ideea ca a oferi incredere si siguranta comerciantilor de cereale reprezinta o mare oportunitate, cu un potential de crestere enorm. In timp, aceasta oportunitate s-a transformat intr-un reper mondial al integritatii si calitatii.
In 1913 firma inspecta deja 21 de milioane de tone de cereale pe an in Europa, pozitionandu-se ca lider detasat pe acest segment. In 1915 sediul central este mutat de la Paris la Geneva, fiind adoptat numele de Société Générale de Surveillance, SGS.
In 1930 compania era deja activa in 30 de tari, printre care si Romania. In Romania activitatea incepe in 1922, SGS stabilindu-si operatiunile in portul dunarean Braila, intr-o perioada in care acesta era a doua cea mai mare piata comerciala internationala pentru cereale dupa Chicago. Pana in 1927 a functionat sub numele SGS Jacques Salmanowitz – Société Anonyme Roumaine de Surveillance, iar apoi, pana in 1947, sub numele de Société Générale de Surveillance SGS. Este clar ca firma era reprezentativa in perioada respectiva, caci pe data de 30 septembrie 1922 domnul Salmanowitz este decorat de Regele Ferdinand I cu Ordinul „Steaua Romaniei” in grad de Ofiter. Apoi, pe data de 6 septembrie 1929, primeste din partea Ministrului Industriei si Comertului medalia „Meritul comercial si industrial” clasa I. Nu in ultimul rand, pe 22 martie 1930, este decorat de Regele Mihai I cu Ordinul „Steaua Romaniei” in grad de Comandor.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial Romania a avut parte de schimbari politice majore, facand in 1947 trecerea de la un regim monarhic, spre unul comunist. Schimbarile politice si economice au creat un mediu de afaceri ostil, instabil si imprevizibil. De aceea, odata cu instaurarea comunismului, activitatea firmei in Romania a fost oprita.
Desi in anul 1939 fusesera lansate serviciile destinate industriei miniere, in perioada anilor 1950 optzeci la suta din cifra de afaceri globala a companiei provenea, inca, din serviciile pentru agricultura. Apoi, in 1955, au fost adaugate in portofoliu serviciile industriale. In 1960 firma s-a extins in sfera testarilor nedistructive, incepand de asemenea sa ofere servicii pentru industria petrolului, gazelor si a produselor chimice. Din 1968 ofera servicii institutiilor si entitatilor guvernamentale, mai ales in domeniul serviciilor vamale. In paralel, s-a pus accent pe extinderea internationala, 1967 fiind anul in care afacerile SGS se dezvolta masiv in Asia, Africa si America Latina. Pe masura ce societatea civila devenea tot mai interesata de problemele de mediu, SGS isi concentreaza activitatea si pe acest sector, primele servicii din domeniul protectiei mediului incepand sa fie furnizate la inceputul anilor 1970.
In 1980 compania avea deja deschise 113 birouri si 57 de laboratoare la nivel mondial, cu 9.500 de angajati care activau in 140 de tari. Jumatate din venitul firmei era deja generat de servicii care cu doar 10 ani in urma nici macar nu existau inca. Apoi, in 1980, se da startul serviciilor adresate industriei medicale si serviciilor din sfera certificarilor. 1981 este anul listarii firmei la Bursa din Elvetia (SIX Swiss Exchange). Doar cativa ani mai tarziu, in 1984, firma isi extinde portofoliul prin servicii care deserveau industria auto.
Caderea comunismului a generat schimbari geopolitice majore, iar SGS isi dezvolta rapid operatiunile in toate tarile fostului bloc comunist. In 1991 sunt deschise 28 de noi birouri in tarile fostei URSS, iar in 1992 firma se extinde in China si alte cateva tari asiatice. Tot in 1992, SGS isi reia activitatea in Romania prin infiintarea SGS Romania SA cu sediului central in Bucuresti. Subsidiara locala devine rapid lider national al industriei de testari, inspectii si certificari (TIC).
In perioada anilor 2000 Grupul isi reasaza activitatea pe 10 segmente cheie de business, 2001 fiind anul in care compania trece printr-un amplu proces de rebranding, ca urmare a deciziei strategice ca toate serviciile din portofoliu sa fie oferite la nivel mondial sub un singur nume: SGS – un singur brand care deserveste intregul lant valoric la nivel mondial si in toate industriile.
In ultimii 20 de ani SGS a devenit un nume de referinta in domenii inovatoare, precum digitalizarea, siguranta cibernetica, sustenabilitatea, managementul schimbarilor climatice etc. In prezent firma are 99.600 de angajati care opereaza o retea de 2.600 de birouri si laboratoare in intreaga lume.
In Romania, cei 450 de angajati ai firmei deservesc o gama larga de industrii prin intermediul a cinci divizii: Business Assurance, Conectivitate si Produse, Sanatate si Nutritie, Industrii si Mediu si Resurse Naturale. Serviciile sunt oferite in intreaga tara, printr-o vasta retea de birouri si laboratoare acreditate ISO 17025.
Biroul din Constanta, situat in cel mai mare port romanesc de la Marea Neagra, gazduieste un laborator de agricultura si minerale care ofera o gama vasta de analize specifice. In Prahova (Brazi), firma opereaza un laborator pentru mediu, petrol si gaze. De asemenea, la Bucuresti functioneaza un laborator destinat produselor alimentare. SGS Romania detine o experienta bogata si se bucura de un sistem de management integrat certificat conform ISO 9001, ISO 14001 si OHSAS 18001, functionand ca organism de inspectie de tip A conform ISO 17020.
SGS Romania este partenerul ideal pentru:
- Agricultura si servicii alimentare: inclusiv inspectia stocurilor, supravegherea incarcarii si descarcarii, audituri pentru produse alimentare si servicii de sustenabilitate cum ar fi auditul si certificarea ISCC
- Productie industriala si servicii pentru constructii: inclusiv inspectii cerute de lege sau voluntare, gestionarea proiectelor, supravegherea proiectelor, monitorizarea proiectelor si verificarea respectarii reglementarilor. De asemenea, servicii de reglementare, inclusiv coordonare in materie de sanatate si siguranta a muncii pentru santierele de constructii, sau servicii pentru lantul de aprovizionare
- Servicii de mediu, sanatate si siguranta: inclusiv pachete complete de servicii analitice, de exemplu servicii pe teren, gestionarea probelor, servicii de laborator. Serviciile de sanatate si siguranta includ servicii de igiena industriala bazate pe legislatia UE si locala, supravegherea constructiilor HSE, audituri de conformitate, audituri energetice, caracterizarea si testarea deseurilor si due diligence de mediu (EDD)
- Servicii de inspectie si laborator: pentru materii prime si produse finite din industria petrolului, gazelor si energiei cum ar fi titeiul, produsele petroliere, cocsul, mineralele, otelul etc.
- Servicii de siguranta, calitate si sustenabilitate: inclusiv evaluarea materiilor prime si componentelor utilizate pentru productia de bunuri cum ar fi textilele, electrocasnicele si produsele electronice
Recent Comments