Noutăți de la conferința Microsoft BUILD 2021
Posted on June 1, 2021 | By admin | Leave a response
Cea mai mare conferință anulă dedicată dezvoltatorilor de software, organizată de Microsoft – Microsoft BUILD – a avut loc anul acesta pe 25-27 mai, în format virtual. În viziunea Microsoft, rolul dezvoltatorilor de software a devenit unul extrem de important, aceștia sprijinind, prin activitatea lor, afacerile de la nivel global în a se adapta și a rezista în fața provocărilor aduse de pandemie. Industriile de la nivel global au început să funcționeze într-un ritm tot mai alert, cu un foarte mare accent pe inovare, astfel că activitatea dezvoltatorilor de software a devenit tot mai complexă și nu mai presupune doar crearea unor aplicații software, ci dezvoltarea unor produse digitale care să contribuie la progresul economic și să genereze soluții pentru cele mai mari provocări de la nivel global.
Mai jos regăsiți câteva dintre principalele noutăți prezentate în cadrul conferinței BUILD 2021:
Cele mai eficiente instrumente de Inteligență Artificială
Portofoliul de soluții Azure AI vine cu o serie de îmbunătățiri pentru a permite dezvoltatorilor software să reducă semnificativ timpul necesar modernizării proceselor uzuale de business.
- Cu Azure Bot Service, dezvoltatorii de software pot crea aplicații sofisticate, utilizând o funcționalitate nou integrată, care le permite să adauge capacități de vorbire (speech și telefonie, dar și să testeze, depaneze și să publice agenți software automatizați – boți -, cu modificări minime la nivel de cod.
- Serviciul Azure Video Analyzer, lansat în varianta de preview, reunește funcționalitățile de Live Video Analytics și Video Indexer într-un singur serviciu. Acest mix între serviciile deja existente ajută dezvoltatorii de software să construiască rapid analize video bazate pe AI, atât din materiale video stocate, cât și aflate în derulare. Acest lucru poate fi util în ceea ce privește siguranța la locul de muncă, experiența clienților în magazine, gestionarea activelor digitale, monetizarea conținutului și altele.
- Azure Cognitive Services adaugă noi capabilități pentru traducerea documentelor și analiza de text
- Serviciul Text Analytics, destinat domeniului medical, este acum disponibil în platforma Azure Cognitive Services. Serviciul le permite dezvoltatorilor să proceseze și să extragă informații din datele medicale neprocesate. O altă funcție nouă a Text Analytics este Question Answering – disponibil acum pentru preview, serviciul îi ajută pe utilizatori să găsească răspunsuri dintr-un anumit paragraf, fără a salva sau gestiona date în platforma Azure.
Instrumente dedicate dezvoltatorilor software
- Versiunea .NET 6 Preview 4 este acum disponibilă – .NET este o platformă de tip open-source, creată de Microsoft pentru dezvoltatori, pentru construirea diferitelor tipuri de aplicații.
- Visual Studio 2019 16.10, acum disponibil mai larg, vine cu noi îmbunătățiri în ceea ce privește productivitatea pentru dezvoltatorii .NET. Acesta include noi funcții IntelliSense, care automatizează sarcinile obișnuite ale fluxului de lucru, precum și noi instrumente pentru îmbunătățirea calității în procesele de testare.
Fundația Green Software
Microsoft, Accenture, GitHub și ThoughtWorks au lansat Fundația Green Software, o organizație nonprofit afiliată Fundației Linux. Ingineria software sustenabilă este un nou domeniu de activitate, axat pe crearea de aplicații software cu o amprentă de carbon mai mică. Fundația își propune să ajute industria tehnologică să își respecte angajamentele privind sustenabilitatea și să reducă emisiile cu 45% până în anul 2030, conform obiectivelor globale stabilite prin Acordul de la Paris privind Schimbările Climatice. Orice companie interesată de dezvoltarea ingineriei software sustenabile poate deveni membru al Fundației Green Software.
Noutățile din Microsoft Teams, ajută dezvoltatorii software să creeze soluții mai interactive și mai productive
Aplicațiile Microsoft Teams pentru întâlniri, lansate anul trecut, oferă dezvoltatorilor instrumentele necesare pentru crearea de aplicații colaborative, care să conecteze oamenii pentru rezolvarea sarcinilor comune și crearea de experiențe plăcute pe tot parcursul unei ședințe. Acum, dezvoltatorii pot construi scenarii unice de utilizare, cu ajutorul unor funcții noi:
- Funcția integrată de partajare a “scenei”, disponibilă în format de preview, le oferă dezvoltatorilor acces la scena principală a unei întâlniri desfășurată pe Teams, printr-o simplă configurare în fișierul manifest al aplicației lor.
- Extensibilitatea modului Together, care va fi disponibilă în curând, le permite dezvoltatorilor software să creeze scene personalizate pentru întâlnirile care au loc pe Teams și să le partajeze cu utilizatorii.
Noul portal pentru Microsoft Teams, dedicat dezvoltatorilor software, este acum disponibil
Prin intermediul portalului pentru Microsoft Teams dedicat dezvoltatorilor (cunoscut anterior ca App Studio), dezvoltatorii primesc o consolă dedicată de gestionare a aplicațiilor, disponibilă pe web sau în cadrul Teams, pentru a înregistra și configura aplicații într-o singură locație centrală.
Funcțiile îmbunătățite ale portalului pentru dezvoltatori includ:
- Acces din orice browser web și de pe orice dispozitiv, pentru o navigare ușoară
- Capacitatea de a gestiona configurațiile mediului de lucru, eliminând necesitatea de a gestiona mai multe fișiere manifest (de conținut) pentru aplicații în medii diferite
- Abilitatea de a colabora cu alți colegi, oferindu-le permisiunea de a citi/scrie cu scopul de a lucra împreună și actualiza aplicații
- Posibilitatea ca furnizorii independenți de servicii (ISV) să-și coreleze ofertele de Software as a Service (SaaS) cu aplicațiile lor, pentru a genera noi experiențe de achiziții în Teams.
Power FX le permite acum utilizatorilor să construiască aplicații folosind limbajul natural, prin intermediul GPT-3 – Fără să fie necesare activități de coding
Microsoft Power Fx, un limbaj de programare de tip open-source, care nu necesită activități de coding, are noi funcții prin intermediul cărora dezvoltatorii pot să creeze aplicații folosind un limbaj natural, fără a fi necesare activități de coding.
Noua facilitate se axează pe trei scenarii cheie: limbajul natural se transformă în cod Power Fx, codul Power Fx se transformă în limbaj natural și programare, pe baza unui exemplu, în care un utilizator introduce un șablon de date care instruiește modelul.
Toate acestea sunt posibile prin intermediul GPT-3, cel mai mare model de limbaj natural din lume, dezvoltat de compania OpenAI, care rulează în Azure Machine Learning. Totodată, Microsoft a anunțat și funcția de PROgram Synthesis folosind Exemple SDK (PROSE), care poate instrui modelele de AI să îndeplinească anumite sarcini, tastând câteva exemple.
Un scenariu de utilizare a limbajului natural ar fi acela în care un furnizor din zona de e-commerce, spre exemplu, ar dori să găsească și să filtreze, în Galeria aplicației sale, toate produsele ale căror nume încep folosind cuvântul „copii”. În loc să își amintească și să scrie formula: Filter(‘BC Orders’, Left (‘Product Name’, 4)= „Copii”), ar putea tasta „Afișați comenzile cu nume de produse care încep cu copii” și apoi, pe baza acestei intrări, sistemul GPT-3 va genera o listă cu cele mai relevante formule Power Fx, permițându-le astfel utilizatorilor să o selecteze pe cea de care au nevoie.
Microsoft facilitează transformarea digitală într-o eră guvernată de inteligența artificială și soluțiile cloud, iar misiunea companiei este aceea de a ajuta fiecăre persoană și organizație de la nivel global să realizeze mai mult.
Recent Comments