BERLIN PERFORMS! PATRU ZILE DE PERFORMANCE LA BERLIN

Institutul Cultural Român din Berlin în parteneriat cu Freies Museum Berlin şi galeria Podbielski Contemporary prezintă în perioada 30 aprilie – 3 mai 2015 un amplu eveniment dedicat performance-ului, curatat de Dr. Dieta Sixt. BERLIN PERFORMS! oferă o privire critică şi antrenantă asupra temelor explorate de două artiste recunoscute şi apreciate la nivel internaţional, care lucrează în domeniul artei performance: Mădălina Dan (România) şi Manar Zuabi (Palestina). Evenimentul BERLIN PERFORMS! se desfăşoară în aceeaşi perioadă cu Gallery Weekend Berlin, manifestare care se bucură deja de o importantă tradiţie pe scena artistică berlineză, fiind vizitată de un număr important de colecţionari, curatori şi iubitori de artă. Demersul propus de ICR Berlin şi partenerii săi se caracterizează printr-un aspect inovator, care aduce pentru prima dată în prim plan arta performance-ului în cadrul Gallery Weekend Berlin.
Arta performance se caracterizează nu numai prin faptul că se desfăşoară în timp real „aici şi acum”, ci şi prin căutare, printr-o dimensiune experimentală şi de cercetare. Performance-ul este o formă de manifestare artistică contemporană, care uneşte conţinutul cu forma, care permite şi facilitează totodată circularea ideilor, reuşind să construiască un mediu în care actorii pot să se dezvolte. Aşa precum cultura tehnologică a devenit omniprezentă, devenind o parte a vieţii cotidiene, aşa şi practica performance-ului părăseşte tot mai mult scena tradiţională a teatrelor şi pătrunde în sfera cercetării, pe stradă şi în diferite alte spaţii urbane.
Publicul este invitat să ia parte la acest eveniment pentru a examina actualul context social şi cultural al artei de tip performance. De-a lungul celor patru zile vor fi prezentate în premieră în Germania spectacole-performance realizate de Mădălina Dan şi Manar Zuabi. Aceste intervenţii live vor avea loc în trei instituţii importante din Berlin, al căror profil este arta contemporană şi care sunt totodată amplasate foarte central: galeria Podbielski Contemporary, Freies Museum Berlin şi Kunsthaus KuLe. Pe lângă aceste intervenţii live, vor fi aduse în atenţia publicului şi alte lucrări realizate de cele două artiste, oferindu-se în acest mod o privire detaliată asupra activităţii artistice a celor două artiste. În spaţiile expoziţionale ale galeriei Podbielski Contemporary şi Freies Museum Berlin vor fi expuse desene şi instalaţii video (Elevator Speech) realizate de Manar Zuabi şi filme documentare sau înregistrări video ale unor proiecte realizate de Mădălina Dan în ultimii ani împreună cu alţi artişti şi coregrafi (Cndb ocupat, Şcoala de vară Azuga, O istorie Fizică).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *