Ce este consilierea psihologica si cand ai nevoie de o astfel de sedinta?

Stresul, traumele copilarie, un loc de munca nefavorabil si alimentatia necorespunzatoare devin doar cateva dintre motivele care pot declasa depresia. Si cum in zilele noastre mai mult de 40% din populatia planetei se confrunta cu aceasta problema, mersul la psiholog si, in functie de gravitate, administrarea de medicamente, sunt doar cateva dintre rezolvarile acestei afectiuni.

De cealalta parte, o sedinta de consiliere psihologica se adreseaza si persoanelor perfect sanatoase, avand un rol preventiv, precum si unul de evitare a principalelor probleme cauzate de stres. Astfel, psihologul este persoana cea mai in masura de a te asculta, asista la gasirea unei solutii si de a-ti oferi cele mai eficiente tehnici de eliminare a problemei cu care te confrunti.

Fata de psihoterapie, sedintele de consiliere psihologica pentru cupluri sau persoane mature, precum si  cea de psiholog copii, desi foloseste aceleasi tehnici si metode, difera in faptul ca sedintele de cosiliere psihologica vizeaza preventia tulburarilor de orice tip, adresandu-se, in special, persoanelor sanatoase din punct de vedere clinic.

In general, consilierea psihologica este efectuata de cineva cu competente in acest sens si are ca scop principal sprijinirea persoanei in a-si clarifica situatia de viata si in a-si atinge scopurile prin luarea de decizii informate si cu sens. Principalul scop al consilierii psihologice este rezolvarea de probleme de natura emotionala sau interpersonala.

poza darqblog.com - articol Camelia Dracsineanu(1)

Scopul sedintelor de consiliere psihologica este reprezentat de:

– autocunoasterea si autodescoperirea propriului potential

– crestere si dezvoltare personala

– asumarea responsabilitatilor pentru deciziile luate

– acceptarea de sine si acceptarea celorlalti

– relatii pozitive cu ceilalti

– cresterea gradului de toleranta la frustrare

– imbunatatirea starii de sanatate fizica si psihica

– stare de bine interior

– descoperirea bucuriei de a trai.

Tipuri de consiliere psihologica

Exista mai multe tipuri de consiliere: consiliere psihologica, educationala, in domeniul carierei, juridica, imobiliara, in afaceri, pastorala; pentru fiecare din aceste domenii exista consilieri specializati in activitatea respectiva.

Consilierea este o relatie proactiva care declanseaza o schimbare, este o relatie de ajutor orientata dinspre consilier spre client, o relatie cu o durata limitata. Ceea ce-ti ofera consilierea dupa ce s-a incheiat este „sa te ajute sa te ajuti singur”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *